Ana içeriğe atla

Microsoft Open Source Summit 2018


Microsoft ve Open Source kelimeleri yan yana gelince bile insan biraz garip hissediyor değil mi ? Yani en azından birçok kişi için böyle olmuştur. Çünkü Microsoft open source kavramından çok uzaktı yıllarca. Hatta açık kaynak sevdalıları vs açık kaynak kullanmayanlar şeklinde bir gruplaşma bile vardı ...







Son yıllarda Microsoft,Open Source alanında önemli gelişim gösterdi.  Bazı projelerini açık kaynak olarak yayınalamaya başladı ve devamını da getirirmeyi sürdürüyor.

https://opensource.microsoft.com/ adresinden açık kaynak projelerin detayını öğrenebilirsiniz. Merak etmeyin SQL Server hala açık kaynak değil … Ancak yine de sevindirici gelişmeler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

Microsoft Open Source Summit 2018 bu yıl ilk kez Maslak Uniq Hall'da gerçekleştirildi. Bu alanda yetkin birçok kişinin sunum ve canlı demo yaptığı zirvede bazı açık kaynak teknolojilerinin Microsoft ile nasıl entegre olabildiğini gördüm.

Microsoft Türkiye CTO’su Onur Koç, “Açık kaynak konusu özellikle bulut stratejimizin önemli bir parçası. Yazılımcılar tamamı açık kaynaklı olmak kaydıyla istedikleri veri tabanını, yazılım dilini ve altyapıyı kullanarak Azure üzerinde uygulama geliştirebiliyor. Bugün Türkiye’deki müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın Azure tabanlı uygulamalarının yüzde 40’ı açık kaynaklı yazılımlardan oluşuyor. Bu oranın gelecekte daha da artacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Peki Microsoft Open Source Summit 2018'de neler oldu hangi konulardan konuşuldu ? Dikkatimi çeken ve önemli olduğunu düşündüğüm durumları maddeler halinde paylaşmakta fayda var.

Açık Kaynak Bileşenlerin Yönetimi(Güvenlik)

Açık kaynak yazılımlar günümüz bilişim çözüm teknolojilerinde çok önemli bir yer kaplıyor. Yani 1990'lı yıllarda bir bilişim çözümünün %10-%20 si açık kaynak yazılımlardan/ürünlerden oluşuyorken bu oran 2018 yılında %60-%80'e yükseldi. Yani ürettiğimiz çözümlerin büyük bir bölümü açık kaynak yazılımlardan/ürünlerden oluşmakta. Hal böyle olunca da bu ürünlerin "security" anlamında gerekli yönetimini ve bakımını yapmak bize bir görev olarak yansıyor.Açık kaynak ürünlerin güvenliğini sağlamak için bug&issue veritabanları kullanmamız gerekiyor ve out-dated ürünümüzün olmaması gerekiyor. Yani ürünlerimizi hep güncel patch seviyesinde tutmalıyız.

Kodlama ile Altyapı Yönetimi

Open Source Summit 2018'de Infrastructure as Code yaklaşımından da söz edildi. Kısaca tanımlamak gerekirse,IT altyapılarının kod yaklaşımı ile yönetilmesi yaklaşımına Kodlama ile Altyapı Yönetimi denir. Server Provisioning,Configuration Management ve Veritabanı Hizmet Yönetimi bu yaklaşımın getirdiği bazı uygulama alanlarıdır. Microsoft Infrastructure as Code felsefesi için açık kaynak olarak Ansible'ı seçmiş görünüyor. Yapılan canlı demo ile de görmüş oldum bunu. Ansible'ın kullanım alanlarını ve getirdiği avantajları gayet güzel açıkladılar ve dinleyicilere gösterdiler. Özellikle sistem yöneticileri ve altyapı mimarisi üzerine çalışan kişiler için Ansible yakın zamanda bir gereklilik olacak hatta zaman ilerledikçe bir ihtiyaç olacak. Çünkü endüstrinin ihtiyacını karşılamak için IT altyapıları git gide büyümeye devam ediyor ve bunların yönetimini yapmak için Ansible bir gereklilik ve ihtiyaç olacak…

Ansible için detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.



Kubernetes ile Taşınabilir ve Ölçeklendirilebilir Altyapı

Kubernetes kavramından bahsetmeden önce container mimarisinden bahsetmek daha doğru olacaktır. Container kullanımı ve mimarisi aslında bilişim alanında yeni bir kavram değil yine Linux topluluğu tarafından aslında 1980'li yılların başına dayanmaktadır. Container uygulamalarımızı paketleyip dağıtmak için kullandığımız teknolojidir. Aslında amacımız daha standardize edilmiş bir altyapı inşa etmektedir.  Hacim ve boyut olarak hafif,standardize ve güvenli servisler için container teknolojisini kullanıyoruz.  Zaten yine son dönemlerde önem kazanmakta olan micro service yaklaşımı ile de doğrudan entegre bir teknoloji aslında.



 


Peki, yine micro service ile birlikte bir çok farklı ve çok sayıda containerımızın olması da kafa karıştırıcı ve yönetilemez bir durum değil mi ? Eski model altyapı tasarımlarından pek bir farkı kalmıyor sanki containerların… Bu karışıklığı ortadan kaldıracak ve sizi scaling operasyonlarından kurtaracak bir dümenci ile tanıştırayım sizi -> Kubernetes. Kubernetes ile containerlarınızı yönetebilir,servislerinizin yoğunluğna göre scaling yapabilir ve deploymentlarınızı otomatize edebilirsiniz. Google'ın open source ettiği bir proje ve kullanımı çok yaygınlaşmakta. Kubernetes, Container teknolojisi ile oluşturulan altyapının yönetimi sağlayan bir açık kaynak projedir. Kubernetes, bilişim teknolojileri altyapı ve servis mimarisi alanındaki kişilerin bilmesi ve hayata geçirmesi gereken teknolojilerden biridir.

Bilgi edinmek isteyenler için detaylar aşağıda mevcuttur.



Aslında genel itibariyle beklenildiğinden daha iyi ve daha açık kaynak dostu bir Microsoft etkinliği oldu. Ansible ve Kubernetes kullanımının konuşulduğu bir Microsoft etkinliği olacak deseler inanmyabilirdik,ama,sonraki etkinlikte diğer open source projelerden de bahsedilmesi ve kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ASP.NET Core ile Visual Studio Code Ortamında Web API Geliştirmek

Merhaba Arkadaşlar, Önceki yazılarımızda MVC ile Web Programlama üzerine çalışmalar yapmıştık. Bu yazımda herkesin aklında bir fikir ve önbilgi oluşturmak adına MVC yapısından farklı olarak Web API konusuna giriş yapacağız. MVC yazılarına bu hafta devam etmedik çünkü MVC'ye devam ettikçe bazı kavramlar ve işlemler API ile daha kolay çözülebileceğini fark edeceksiniz. Bunu fark etmeniz için araya hem bir Web API yazısı koymuş olduk hem de .NET Core 2.0 ve Visual Studio Code ortamlarını tanımış olduk. Herşeyi ezbere bilmek zorunda değiliz ama en azından bazı kavramlar aklımızda yer etmeli bir önbilgimiz olmalı. Uzmanlığımız dışında bile olsa farklı konularda az da olsa bilgimiz olmalı ve gerektiğinde kendimizi farklı bir alanda diğer kişilerden daha hızlı uzmanlık kazanacak konuma getirmeliyiz :) Benim yorumlarım bu şekilde. Konumuza başlayacak olursak .NET Core nedir kısaca özetlemek gerekecek. Microsoft’un öncelikle IIS üzerinde PHP dosyalarının çalıştırılabilmesi daha

Python Değişkenler ve IF Kullanımı

Merhaba Arkadaşlar, Python Kurulumu işlemlerini tamamladıktan sonra artık python'da syntax kullanımı ve ufak çaplı modüler işlemler için hazırlıklar tamamlanmıştır. Python Kurulumu ve Bilgilendirme yazımızı kontrol etmediyseniz  https://selfarrival.blogspot.com.tr/2017/09/python-kullanm-avantajlar-ve-dogru.html   bu linke göz atabilirsiniz. Programlama dillerinde ilk aşamalar olarak, ilgili dilin syntax'ını kavramak amacıyla, temel programalama komutlarını yeni öğrenenilecek yazılım dilinde küçük örneklerle birlikte kullanılmaktadır. Bu yazımızda python üzerinde bu işlemler yapılacaktır. Python Değişkenler Python'da özel olarak bir değişken tipi tanımlanmaz. Yani birçoğumuzun alışık olduğu değişken tanımala tipinden farklıdır.  #Variables kısmında olduğu gibi değişken adı ve ilk etapta initialize edilecek value tanımlanmaktadır. #Variables PYTHON ile float ve integer tipindeki değişkenlerin toplanması ve ekrana bastırılması için gereken kod blo

ASP.NET MVC ile Entity Framework Kullanımı 3(Sum-Average-Top)

Merhaba Arkadaşlar, ASP.NET MVC ile Entity Framework kullanımı yazılarımıza devam ediyoruz. Geçen yazılarımızda Select ve Insert işlemlerini tanıtmıştık kısaca. Bu yazımızda ise,Entity Framework ile daha profesyonel ve advanced select operasyonları üzerinde çalışmalar yapacağız. Veritabanı üzerinde,iş biriminin istekleri basit select sorgusu ile olmayabiliyor. Bizden çekilen verilerin toplanması,ortalanmasının alınması ve ilk "x" kayıdın çekilmesini talep edebiliyorlar. Bu nedenle bu hafta Entity Framework ile Select operasyonlarında gruplama,sıralama ve top konularını inceleyeceğiz. Entity Framework İle Sum Kullanımı Bazen elde edilen verilerden toplam operasyonu gerekmektedir. Bu tarz durumlarda,SUM özelliğini kullanmaktayız. İlk etapta, GetTotalRate isminde integer değer geri veren bir fonksiyon oluşturduk. Daha sonrasında ise ToplamRate isimli değişkenimize EmployeePayHistories tablosunda Rate alanlarının toplam değerini hesaplatıp sonucu atadık. En s