Ana içeriğe atla

Powershell ve Windows Serisi

Windows Yönetimi ve Powershell (1)


Powersehell ile Windows sunucular üzerinde yönetimsel işlemleri yapmak zamandan ve harcanan efordan kazanmamızı sağlamaktadır. Daha sonraki yazılarımda Powershell hakkında tanımlayıcı ve genel hatlarıyla işlevlerini anlatacağım.

Bu makalemde powershell ile uzak sunuculardan belirlenen kriterlere göre Windows Event Logları(Olay Günlükleri) toplayıp kullanıcıya .txt uzantılı bir rapor sunan modül anlatılacaktır.

Log Collector Powershell Modülünü açıklamadan önce, yine bilmemiz gereken birkaç terim açıklayacağım.(Yapılan işlemi görmeden önce bir önbilgiye sahip olmak, kişiye konu hakkında bir bakış açışı kazandırmakla kalmaz yapılan işleme daha tepeden bakma yetiside kazandırır... )

Session:
Powershell ile uzaktaki bir sunucuya gönderilen pencere. Session aslında sunucu üzerinde işlemler yapabilmemiz için tanımlanmış bir .NET Framework objesidir.
Computer:
Powershell'in sunucu hostname'i için kullandığı nesnedir. Computername ifadesi bizim için hostname'i ifade etmektedir.


Log Collector Modülünü kısım kısım inceleyerek final adımı olarak tüm kısımları birleştirip anlamlı bir ürün haline getirmemiz gerekmektedir.

İlk olarak bizim için olay günlüklerini(Windows Event Log) işletim sisteminden toplayan bir fonksiyon yazılmalıdır.

Function GetDatabaseLogError()
{
Get-EventLog -LogName "application" -Newest 20 | Where-Object {$_.source -like "*SQL*"} | Where-Object {$_.EntryType -eq "Error"}
}

GetDatabaseErrorLog fonksiyonunda Application isminde ve SQL kaynaklı son 20 event log'u elde edilmektedir.


İkinci olarak bunu belirlediğimiz uzak sunucular üzerinde çalıştıran bir function oluşturmalıyız. PrintDatabaseErrorLogs fonksyionunda bazı kısımları satır satır açıklamak daha anlamlı ve faydalı olacaktır.

$Computers= Get-Content $ComputerList
$ComputerList parametresi bizim sunucu listemizin bulunduğu .txt dosyasının adresi ve işlem yapılacak sunucular burada belirlenmektedir.
$Session = New-PSSession -ComputerName $computer
Listedeki tüm sunucular için yeni bir session açılır. Bu açılan session ile işlemler yapılacaktır çünkü.
$Logs >> $ReportPath
$ReportPath parametresi kullanıcı tarafından talep edilen raporun adresi ve isim bilgisini içerir ve ">>" ile Append işlemi yapılır dosyaya.

Function PrintDabaseErrorLogs()
{
$Computers= Get-Content $ComputerList

foreach($computer in $Computers)
{
$Session = New-PSSession -ComputerName $computer
$Logs =  Invoke-Command -Session $Session -ScriptBlock ${function:GetDatabaseLogError}
$Logs >> $ReportPath
}
}


Event Log Collector Modülünün Tam Hali:

param (

    [Parameter(Mandatory=$true)]
    [string] $ComputerPath,
    [Parameter(Mandatory=$true)]
    [string] $ReportPath
 )

Function GetLogs()
{
Get-EventLog -LogName "application" -Newest 20 | Where-Object {$_.source -like "*SQL*"} | Where-Object {$_.EntryType -eq "Error"}
}


Function PrintLogs()
{
$Computers= Get-Content $ComputerPath

foreach($computer in $Computers)
{
$Session = New-PSSession -ComputerName $computer
$Logs =  Invoke-Command -Session $Session -ScriptBlock ${function:GetLogs}
$Logs >> $ReportPath
}
}

PrintDabaseErrorLogs


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ASP.NET Core ile Visual Studio Code Ortamında Web API Geliştirmek

Merhaba Arkadaşlar, Önceki yazılarımızda MVC ile Web Programlama üzerine çalışmalar yapmıştık. Bu yazımda herkesin aklında bir fikir ve önbilgi oluşturmak adına MVC yapısından farklı olarak Web API konusuna giriş yapacağız. MVC yazılarına bu hafta devam etmedik çünkü MVC'ye devam ettikçe bazı kavramlar ve işlemler API ile daha kolay çözülebileceğini fark edeceksiniz. Bunu fark etmeniz için araya hem bir Web API yazısı koymuş olduk hem de .NET Core 2.0 ve Visual Studio Code ortamlarını tanımış olduk. Herşeyi ezbere bilmek zorunda değiliz ama en azından bazı kavramlar aklımızda yer etmeli bir önbilgimiz olmalı. Uzmanlığımız dışında bile olsa farklı konularda az da olsa bilgimiz olmalı ve gerektiğinde kendimizi farklı bir alanda diğer kişilerden daha hızlı uzmanlık kazanacak konuma getirmeliyiz :) Benim yorumlarım bu şekilde. Konumuza başlayacak olursak .NET Core nedir kısaca özetlemek gerekecek. Microsoft’un öncelikle IIS üzerinde PHP dosyalarının çalıştırılabilmesi daha

Python Değişkenler ve IF Kullanımı

Merhaba Arkadaşlar, Python Kurulumu işlemlerini tamamladıktan sonra artık python'da syntax kullanımı ve ufak çaplı modüler işlemler için hazırlıklar tamamlanmıştır. Python Kurulumu ve Bilgilendirme yazımızı kontrol etmediyseniz  https://selfarrival.blogspot.com.tr/2017/09/python-kullanm-avantajlar-ve-dogru.html   bu linke göz atabilirsiniz. Programlama dillerinde ilk aşamalar olarak, ilgili dilin syntax'ını kavramak amacıyla, temel programalama komutlarını yeni öğrenenilecek yazılım dilinde küçük örneklerle birlikte kullanılmaktadır. Bu yazımızda python üzerinde bu işlemler yapılacaktır. Python Değişkenler Python'da özel olarak bir değişken tipi tanımlanmaz. Yani birçoğumuzun alışık olduğu değişken tanımala tipinden farklıdır.  #Variables kısmında olduğu gibi değişken adı ve ilk etapta initialize edilecek value tanımlanmaktadır. #Variables PYTHON ile float ve integer tipindeki değişkenlerin toplanması ve ekrana bastırılması için gereken kod blo

ASP.NET MVC ile Entity Framework Kullanımı 3(Sum-Average-Top)

Merhaba Arkadaşlar, ASP.NET MVC ile Entity Framework kullanımı yazılarımıza devam ediyoruz. Geçen yazılarımızda Select ve Insert işlemlerini tanıtmıştık kısaca. Bu yazımızda ise,Entity Framework ile daha profesyonel ve advanced select operasyonları üzerinde çalışmalar yapacağız. Veritabanı üzerinde,iş biriminin istekleri basit select sorgusu ile olmayabiliyor. Bizden çekilen verilerin toplanması,ortalanmasının alınması ve ilk "x" kayıdın çekilmesini talep edebiliyorlar. Bu nedenle bu hafta Entity Framework ile Select operasyonlarında gruplama,sıralama ve top konularını inceleyeceğiz. Entity Framework İle Sum Kullanımı Bazen elde edilen verilerden toplam operasyonu gerekmektedir. Bu tarz durumlarda,SUM özelliğini kullanmaktayız. İlk etapta, GetTotalRate isminde integer değer geri veren bir fonksiyon oluşturduk. Daha sonrasında ise ToplamRate isimli değişkenimize EmployeePayHistories tablosunda Rate alanlarının toplam değerini hesaplatıp sonucu atadık. En s